Rodzina margaryn funkcjonalnych Optima ma już w swojej ofercie do wyboru - takie warianty jak :
i Optima DHA.
Teraz dołącza do nich nowa margaryna - Optima Cardio Potas Plus.
Margaryna, którą my mamy przyjemność testować - dzięki portalowi Streetcom.
W paczce ambasadora znajdowały się :
4 opakowania margaryny Optima Cardio Potas Plus 400g
Przewodnik Ambasadora
12 ulotek dla znajomych
Od producenta:
Optima Cardio Potas+ zawiera naturalne sterole roślinne skutecznie
obniżające poziom cholesterolu już po trzech tygodniach codziennego
stosowania.
Dodatkowo w jej składzie zawarty jest również potas, który wspiera
utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Wartość odżywcza: 100g
Wartość energetyczna: 2220 kJ / 540 kcal
-
- Tłuszcz,w tym kwasy tłuszczowe: 60g
- - nasycone 21g
- - jednonienasycone 28g
- - wielonienasycone 11g
-
- Witamina A: 900 μg (113%*)
-
- Witamina D: 7,5 μg (150%*)
-
- Potas: 300 mg (15%*)
*% referencyjnych wartości spożycia
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych
Jak działa
Optima Cardio Potas+?
Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Efekt obniżenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi."
Ja podeszłam do testowania dość zachowawczo, gdyż zawsze mi mówiono że jednak margaryna to produkt z drugiej półki.Tymczasem poczytałam i cóż...
Margaryna w przeciwieństwie do masła, jest tłuszczem pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego.A co za ty idzie nie zawiera cholesterolu.Więc to jest już plus.
Nie ma faktycznie naturalnych witamin typu A, E czy D ale są one również dodawane i do niej. Niestety nie są może one tak dobrze przyswajane jak te naturalne.Ale są :)
Nie zanudzając Was dłużej powiem tylko, że po przeczytaniu artykułów na temat obu ...mogę stwierdzić, że jedno i drugie ma swoje plusy.
I tak naprawdę w zależności od zapotrzebowania - wskazane są oba warianty.
Ale wróćmy do tematu testowania..:)
Po pierwszym zastosowaniu margaryny byłam dość zaskoczona smakiem.
Nie będę ukrywać, zjadłam 5 kanapek tak mi posmakowała.
Margaryna jest kremowa, łatwo się rozsmarowuje i kurcze...jest naprawdę dobra.
(To zdanie potwierdzają również moje chłopaki.)
Wypróbowałam margarynę do smażenia i tu też miłe zaskoczenie.Ponieważ mając doświadczenie z inną, spodziewałam się, że jednak będzie pryskać.
Nie. Nie pryskała i co więcej płynnie rozprowadziła się po patelni .;)
Kotlety zaś po upieczeniu były zarumienione i wilgotne a nie przesuszone ;)
Z resztą tak samo jak i ziemniaki podpiekane w piekarniku :)
Dodatkowo sprawdziłam jak się zachowuje ów margaryna w cieście.
I tak.
Ciasto na pierogi - dzięki niej jest łatwiejsze do rozwałkowania a po ugotowaniu delikatniejsze w smaku.(Nie wrzucam fotek - by nie było tego za dużo :)
W przypadku kopytek efekt jest podobny :)
Natomiast przy pieczeniu mięsa wieprzowego, sos nabiera ciekawego koloru i smaku :)
PLUSY:
Brak soli
Dobrze się rozsmarowuje
Ładnie pachnie
Obniża cholesterol
Wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia
Sprawdza się na zimno i na ciepło
Pierwszy produkt na rynku z potasem
MINUSY:
Cena
I dla niektórych fakt, że to jednak margaryna a nie masło :)
Myślę, że to widać ale i tak to napiszę.
Tak.Polubiłam się z tą margaryną.
I zamiennie z innymi wariantami, postaram się by gościła częściej u mnie w domu.
Myślicie, że i u Was może zagościć i "rozpanoszyć" się w kuchni tak jak i u mnie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło, że się pojawiłes na moim blogu.Zostaw po Sobie "ślad"a na pewno i ja pojawię się u Ciebie.:)